• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Blagoslov križa
Pravijo, da vsakdo nosi svoj križ in to zagotovo drži. V ambruški fari pa se upravičeno zdi, da ga vsaj včasih nosimo tudi skupaj. Tudi ko je hudo, se znamo zbrati pod križem in v njem najdemo moč za naprej.

V Ljubljani je bil leta 1935 II. evharistični kongres za področje cele Jugoslavije. Ljudje so v želji, da bi jim ta kongres vedno ostal svež spomin in jih spodbujal h krščanskemu življenju, postavili mnogo evharističnih križev. In tako je bilo tudi v Ambrusu, na Godčkovem Strmecu, visoko nad centrom vasi so ga postavili farani pod vodstvom župnika Ivana Žavbija, vendar je bil po vojni žal podrt. Zdi se, da je ta podrti križ v ljudeh še bolj zrasel in pustil neizbrisen pečat.

Drugi križ je bil postavljen leta 1992 na istem mestu, na pobudo Janeza Škrajnarja, tudi kot zaobljuba, če se bodo fantje, ki so jih vpoklicali v času osamosvojitvene vojne, srečno vrnili. Tiho je zadnjih 26 let bdel nad vasjo in pričal o vsem, v prvi vrsti pa je ljudi vzpodbujal h krščanskemu življenju in utrjeval njihovo vero. Zdi se, da je danes svet drugačen, da smo ljudje drugi, a bistvo ostaja.

Po zadnji zimi so krajani opazili, da je križ dotrajal. Na pobudo Štcnarjevih, a v veselje vsem, so krajani s skupnimi močmi v soboto, 23. junija postavili novi križ. Nanj so vžgani tudi datumi postavitve vseh treh križev. Dekleta in žene so okoli križa uredile cvetlično gredico in pripravile nekaj peciva, možje pa so poskrbeli, da je zadišalo tudi v dolino.

Tako smo pred praznikom rojstva Janeza Krstnika in pred najdaljšim dnem v letu v Ambrusu blagoslovili ta novi evharistični križ in takoj zatem še prižgali kres. Zahvala za še en košček v mozaiku pomenljivih dogodkov za kraj in ljudi, za ves trud in delo gre vsem vpletenim, domačemu župniku Urošu Švarcu, TD, KD ter PGD Ambrus, z njimi pa vsakemu, ki mu je mar za ta košček solzne doline, ki zna biti pod tem razpelom tudi vesela in srečna, kot je le lahko.Polona Hrovat, KD Ambrus


Objavil: , dne: 23.07.2018
Za Otroško dramsko skupino Ambrus znova zelo uspešna sezona
Ob zaključku šolskega leta je s svojimi srečanji zaključila tudi Otroška dramska skupina Ambrus. V zadnjem letu so dvakrat nastopili s svojo avtorsko igro #mularija in obakrat navdušili. Najprej so se udeležili Območnega srečanja otroških dramskih skupin v organizaciji JSKD in tako nastopili v Grosupljem. V maju pa so v okviru Dnevov kulture v občini Ivančna Gorica gostovali na OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični. Mladi igralci na gostovanjih vselej uživajo in zato bi si želeli nastopiti večkrat, žal pa je za to bolj malo priložnosti.

Ob zaključku letošnje sezone so skupaj s svojo mentorico Majo Tratar pripravili odprto vajo in nanjo povabili svoje družine, prijatelje ter tiste, ki jih to zanima. Predstavili so nekaj improvizacijskih vaj, ki jih sami najraje preigravajo, in nato k sodelovanju ter preigravanju povabili tudi vse obiskovalce. Lepo je bilo videti vse, ki so se lotili improvizacije, in videlo se je, da uživajo. Po končani odprti vaji je bilo navdušenje med gledalci veliko, mladi igralci pa so bili zelo zadovoljni. Vsi pa so si bili edini, da bi na taki odprti vaji z veseljem sodelovali še kdaj.
Polona Hrovat, KD Ambrus  


Objavil: , dne: 23.07.2018
Park kulture
Na predvečer državnega praznika se v Ambrusu zadnjih 27 let praznuje tudi krajevni praznik, kjer ne manjka niti tradicionalni golaž. Letošnji praznik, ki se ga je udeležil tudi župan Občine Ivančna Gorica, gospod Dušan Strnad, je bil še posebej slovesen, saj je domače turistično društvo v sodelovanju s krajevno skupnostjo, domačimi kulturniki in gasilci pripravilo prireditev Doživimo vaško jedro.

Vsi, ki so prišli v Ambrus, so ambruško vaško jedro lahko tudi zares doživeli, v njem pa občudovali umetniške podvige domačih umetnikov, ki so jih predstavili pod skupnim imenom Ambruški park kulture. Ambruški park kulture sta slovesno odprla župan Občine Ivančna Gorica in predsednik KS Ambrus, gospod Stane Tekavčič. Gospod župan je bil nad videnim navdušen in je v govoru poudaril, da je nova pridobitev Ambrusa znova rezultat skupnega dela vseh krajanov za lepši in boljši svet .

V parku lahko vidimo razstavo skulptur z naslovom Življenje po življenju, kiparke in oblikovalke Marjete Baša, ki pripoveduje o minevanju in ponovni uporabi. Njeno delo je tudi inštalacija s polhovimi škatlami na divjem kostanju. Polhove škatle, stare in nove, različnih oblik, ki so jih darovali krajani, pričajo o tradiciji polhanja v Ambrusu. Na podpornem zidu pred župniščem je pod mentorstvom Marjete Baša nastal pisan mozaik keramičnih ploščic z odtisi dlani otrok, ki sporočajo, da so otroci naša prihodnost.

Preberi celotno novico

Objavil: , dne: 23.07.2018
Likovna delavnica z ambruško čebelico
V letošnjem majniku skorajda ni bilo kraja v naši državi, ki se ga ne bi dotaknile čebele. Nič drugače ni bilo v Ambrusu. V soboto, 19. maja, le dan pred svetovnim dnevom čebel, je tako v domačem kulturnem domu potekala likovna delavnica z ljubiteljsko slikarko Pavlo Jakopič – Pavl’co, tudi članico Likovne skupine Kulturnega društva Ambrus. Uganete kakšna je bila tema delavnice? Čebele, jasno.

Delavnica, ki je bila namenjena otrokom in odraslim, je tudi letos privabila veliko ustvarjalnih navdušencev. Vsak od njih je dobil čisto pravo platno, na katerega je s čopičem in akvareli naslikal svojo umetnino. Zares so se izkazali, ti mali in veliki umetniki, marljivi kot čebele. Ob koncu delavnice so namreč na čelu s svojo mentorico, gospo Jakopič, ponosno občudovali čudovit kolaž cvetočih pomladnih rožic in razigranih čebel, ki letajo s cveta na cvet, še pisan čebelnjak je bil tam.

Poslikana platna bodo vsem udeležencem delavnice zagotovo še dolgo krasile domove in jih spominjale na prijetno majsko dopoldne. Prav tako pa je gotovo, da bo Ambrus tudi v prihodnje gostil kakšen podoben dogodek. Tak, ki poslika platno in hkrati poslika srce. Za novo doživetje in lep spomin.

Objavil: , dne: 09.07.2018
Sonce pomladi za našega Leona
Naša občina v mesecu maju že četrto leto na široko odpira vrata kulturi in jo preko dogodkov, pripravljenih v okviru Dnevov kulture v občini Ivančna Gorica, širi med ljudi. Eden izmed teh dogodkov se je zgodil tudi 12. maja, ko so se vrata ambruškega doma kulture na široko odprla pesmi in soncu. Soncu pomladi, kakor se je glasil naslov letnega koncerta, ki smo ga pevci MePZ Ambrus pripravili v sodelovanju z ostalimi domačimi glasbenimi sestavi in gosti iz ivanjške srednje šole. Koncerta, na katerem smo prepevali številnim poslušalcem, malce tudi sebi, predvsem pa njemu, našemu dragemu Leonu ...

Le kdo ga ne bi poznal. Pevec, prijatelj, sokrajan, bralec beril, glasbenik. Nasmejan fant, poln življenja, ki je s svojimi talenti obogatil že marsikatero prireditev v domačem kraju, tako v vlogi nastopajočega kot voditelja. Fant, ki je prav zares fant od fare. Čeprav tokrat ni prepeval z nami, je bil vseeno ves čas zraven, je ves čas zraven. V naših mislih, molitvah in željah, naj bo z njim vse dobro, naj se kmalu vrne med nas. Večer, kakršnega še ni bilo ... Ko smo vsi, tisti v dvorani in tisti na odru dihali z eno samo mislijo, nanj. Srčno odpete pesmi in zavedanje, da so ob lepi melodiji vselej še besede, ki nosijo globlji pomen, le slišati jih moramo.Preberi celotno novico

Objavil: , dne: 06.07.2018