• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Likovna razstava
Mednarodno festivalsko leto »Igraj se z mano«, ki ga organizirata Center Janeza Levca Ljubljana in Društvo za kulturo inkluzije, vstopa v leto, ko praznujemo 140 let rojstva Ivana Cankarja. To je mednarodni festival, katerega cilj je brisati meje med osebami s posebnimi potrebami in ostalo populacijo. Učenci pošljejo svoje risbe, ki se razstavijo v Cankarjevem domu.

Letos je sodelovalo 328 ustanov iz Slovenije in tujine s 6073 likovnimi deli. Mogoče so  med njimi tudi risbe vaših učencev. Njihova potujoča likovna razstava Bodi umetnik »Igraj se z mano« bo letos obiskala tudi našo podružnično šolo Ambrus.

Razstavo si lahko brezplačno ogledate tudi vi.

KDAJ: Od 14. 4. 2016 do 26. 4. 2016 (od 8.00 do 15.00)
KJE: V kulturni dvorani v Ambrusu


Ključ od dvorane dvignete v šoli in ga tja tudi vrnete po ogledu. Ogled poteka pod vašim vodstvom in poskrbite, da se risbe ne  poškodujejo.

Za kakršnekoli informacije pokličite:
Tatjana Hren 031 882 600  ali
PŠ Ambrus: 01 780 10 88

Lepo vabljeni!

Objavil: Matej, dne: 05.04.2016
Na gregorjevo se ptički ženijo
Literarna skupina KD Ambrus je v soboto, 12. marca pripravila delavnico javnega nastopanja, pripovedovanja in pisanja kratkih zgodb. Delavnico je vodila Carmen L. Oven, ki je povezovalka, pripovedovalka in voditeljica dogodkov, radijska ter televizijska ustvarjalka, voditeljica delavnic nastopanja in pripovedovanja. Njen prvenec, Sprehajalka gospodovega psa je razprodan, pred izidom pa je njen drugi roman. Kot moderatorka pogovornih večerov gosti najvidnejša peresa s področja umetniške ustvarjalnosti. Je ljubiteljica in gojiteljica lepe slovenske besede.

In ker nam je v Ambrusu poleg domače govorice, ljuba tudi lepa slovenska beseda, se nas je zbralo enajst, ki smo se udeležili delavnice. Vpijali smo nova znanja in veščine lepega govora, pripovedovanja in nastopanja. Govorili smo o vsem, kar sodi zraven, pravilnem dihanju, tremi, drži in še čem. Vsak zase smo napisali kratko zgodbo. Zgodbe smo pripovedovali na literarnem večeru, ki smo ga skupaj z mentorico, po zaključeni delavnici, pripravili za obiskovalce.

Literarni večer je bil poln ganljivih zgodb, ki jih piše življenje. V vsaki je bil del nas. Tako smo v njih našli prijateljstvo, pomladna jutra, pomladne večere, pesem ptic in ljubezen. Že zjutraj nas je več opazilo, da dežju navkljub, pregovor o ptičji ženitvi drži, in tudi v tem smo našli navdih.

Poleg lastnih zgodb smo prebirali pesmi velikih imen, Josipa Murna Aleksandrova, Ivana Minattija, Toneta Pavčka in Ferija Lainščka. Nastopila so tudi dekleta Vokalne skupine Amabile in zato še bolj verjamem, da v dvorani ne bi našli človeka, ki se ga večer ne bi dotaknil. Ob koncu se je zdelo, da je dan dobil svoje zadoščenje in verjamemo, da bomo imeli tako Gregorjevo v Ambrusu še kdaj.

Polona Hrovat, KD Ambrus

Objavil: Matej, dne: 05.04.2016
Dobrodelni koncert
KD Ambrus vas v sodelovanju z Rdečim križem vabi na dobrodelni koncert za pomoči potrebne sokrajane, ki bo v soboto, 5.3.2016, ob 18:30 v dvorani Kulturnega doma Ambrus.

Lepo vabljeni.

Objavil: Matej, dne: 02.03.2016
Kulturni praznik
Na slovenski kulturni praznik 8. februarja je tudi v naši občini potekala osrednja občinska svečanost v počastitev praznika. Letos je svečanost v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev občine Ivančna Gorica in Kulturnega društva Ambrus potekala v Ambrusu.

Zveza kulturnih društev in Občina Ivančna Gorica sta že lani pričeli s konceptom programa, ki ga pripravijo lokalni kulturni ustvarjalci. Tako smo lani praznovali v Šentvidu pri Stični, letos v Ambrusu, prihodnje leto pa spet v drugem kraju. Ambruški kulturniki so za osrednjo temo praznovanja izbrali pesem. Skozi posamezne točke so prikazali, kako jo vidimo, slišimo in čutimo. In s pesmijo, Prešernovo Zdravljico se je tudi začelo praznovanje. Posamezne kitice so deklamirali predstavniki različnih generacij, od 3-letne Lane, do 65-letnega Antona.

Več o dogodku na: http://www.ivancna-gorica.si/aktualno/prireditve/?id=5206


Preberi celotno novico

Objavil: Matej, dne: 02.03.2016
Božični koncert
V nedeljo, 3. 1. 2016, je v cerkvi sv. Jerneja v Ambrusu potekal božični koncert. Večer, ki so ga z izbranimi melodijami pripravili pevci domačih zborov in mladi glasbeniki, je med vse obiskovalce zanesel pravo božično vzdušje, polno miru in pristnega veselja.

Najprej so se predstavile najmlajše pevke župnije, članice OPZ Ambrus, ki ga že vrsto let vodi Monika Hočevar. S prepevanjem o tem, kako na sveti večer po družinah praznujemo prihod Božjega sina, so poskrbele za pravo uverturo v glasbeni večer. Sledil je nastop MePZ Ambrus, ki je pod Monikino taktirko navdušil z udarnim Božičnim oratorijem, kasneje pa se je predstavil tudi s pesmimi o betlehemskem mestu in božični noti. Pod vodstvom Cirila Hočevarja so nam zapeli člani domačega MoPZ ter med poslušalce ponesli zvezde z neba.

V našem kraju in okolici ne manjka glasbenih talentov, kar so dokazali tudi izjemni mladi instrumentalisti. Monika Hočevar nam je z doživetim igranjem na violončelo približala svet Bacha, Jan Hrovat pa je na orgle odlično zaigral pesmi Božji nam je rojen sin in Angelsko petje. Predstavile so se tudi vokalistke Vokalne skupine Amabile Manca in Monika Hočevar ter Polona Škoda, ki s svojimi enkratnimi glasovi nikogar niso pustile ravnodušnega. Za čudovito glasbeno spremljavo večine nastopajočih so poskrbeli Manca Hočevar na flavti, Nika Škoda na violini ter Žiga Jernejčič na klavirju in orglah.

Člani vseh ambruških zborov so se nazadnje združili in skupaj zapeli pesmi Mnogo oči ter Tisoč oči, ki s svojim pretanjenim besedilom nagovorita vsakega poslušalca. Večer, ki sta ga odlično povezovali Nika in Nina Novak, so pevci sklenili s Sveto nočjo v želji, da bi nam svetloba le-te osvetljevala vse leto, ki se razprostira pred nami.

Špela Zupančič


Objavil: Matej, dne: 02.03.2016