• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Moža je zatajila
Vabimo vas, da si ogledate komedijo polno zapletov in smešnih situacij s srečnim koncem.
Če vas zanima kaj se zgodi, ko neporočena teta-sovražnica moških obišče svojo nečakinjo, ki se je pred kratkim poročila in seveda o tem tete ni obvestila.....
si morate našo predstavo ogledati

.

Se vidimo na večeru smeha in pozitivne energije v ambruškem kulturnem domu v petek, 24.02.17, ob 18:30.

PGD Soteska

Objavil: Matej, dne: 18.02.2017
Marjeta Baša, ki je prejela Jurčičevo plaketo za posameznike
Marjeta Baša je ustanoviteljica in vodja Likovne sekcije KD Ambrus, ki deluje deset let. Od leta 2009 je članica izvšnega odbora društva. Ob ustanovitvi sekcije so se pod njenim mentorstvom pričele ustvarjalne delavnice z glino za otroke in odrasle, ki so trajale vsako leto od oktobra do maja. Svoje kreacije vsako leto predstavijo s samostojno razstavo v Ambrusu. S tečajniki se udeležuje različnih razstav in natečajev po Sloveniji.
Preberi celotno novico

Objavil: Matej, dne: 17.02.2017
Ivan Boben, ki je prejel Jurčičevo priznanje za podporo
Ivan Boben je član Kulturnega društva Ambrus že od samega začetka in je eden aktivnejših članov še danes. V začetkih delovanja društva še nismo imeli svojih prostorov in je bil Ivan Boben eden vidnejših podpornikov pri dejavnostih za pridobitev prostorov sedanjega kulturnega doma v Ambrusu.
Preberi celotno novico

Objavil: Matej, dne: 17.02.2017
Jurčičevi nagrajenci
Na predvečer slovenskega kulturnega praznika, je v prostorih Kulturnega doma Stična potekala osrednja svečanost ob slovenskem kulturnem prazniku v občini Ivančna Gorica. Prireditev je potekala pod naslovom »Prešerno s Prešernom«, s podelitvijo Jurčičevih priznanj in plaket. Na prireditvi je tudi Ambrus imel dva nagrajenca: Marjeta Baša, ki je prejela Jurčičevo plaketo za posameznike in Ivan Boben, ki je prejel Jurčičevo priznanje za podporo.Objavil: Matej, dne: 17.02.2017
Veseli literarni večer z Ivanom Sivcem
Tisti sobotni večer četrtega februarja, ko so se naše misli že mudile pri bližajočem se kulturnem prazniku, Prešernovem dnevu, je bil za nas Ambrušane nekaj prav posebnega. V okviru literarne skupine domačega kulturnega društva smo namreč pripravili veseli literarni večer s pesnikom, pisateljem in popotnikom Ivanom Sivcem. 

Ivan Sivec je eden najplodovitejših in najbolj branih slovenskih pisateljev, ki je napisal že preko 130 knjig. Ustvarja v paleti različnih žanrov, posebno mesto pa nosijo njegove kmečke povesti, zgodovinski romani in literarizirane biografije o življenju in delu pomembnih Slovencev. Magister etnološke znanosti je tudi eno prvih imen domače narodnozabavne glasbe, saj je ustvaril več kot 2500 besedil za različne ansamble. Gospod Sivec je vsekakor velik mojster besede, ki pa kljub vsemu ostaja zvest pristnemu, ljudskemu načinu podajanja zgodb, s čimer se izredno približa ljudem, tako bralcem kot poslušalcem. O tem smo se lahko prepričali tudi v Ambrusu.

V življenju Ivana Sivca se med sabo močno prepletajo ljubezen do domače besede in glasbe, raziskovanje in pisanje o naših znamenitih rojakih, med katerimi nosi France Prešeren posebno mesto, ter potovanje. Ni naključje, da smo na literarnem večeru gosta spoznali v takšni trojni luči – kot pisca glasbenih besedil, iskalca novih resnic o Prešernu ter popotnika po Aljaski. Sivec nam je najprej spregovoril o fenomenu slovenstva, narodnozabavni glasbi, ki je del naše identitete in iz nas ustvarja velik narod. Sam je s svojimi verzi in pomenljivimi besedili soustvaril mnoge čudovite zimzelene pesmi, ki jih poznajo vse generacije. Navdih zanje jemlje od vsepovsod, iz lepot pokrajine in modrosti ljudi. Prava domača pesem odseva svet in dušo nas samih, in prav zato moramo biti nanjo ponosni. Ponosni pa moramo biti tudi na Prešerna, največjega slovenskega pesnika, o katerem nam je Sivec na zanimiv način pripovedoval v nadaljevanju. Pred kratkim je izšla njegova Resnica o Prešernu, ki našega vélikega poeta prikazuje drugače, veliko bolj pozitivno, kot je zapisan v splošni zavesti. Prešeren se je pred nami tako razkril kot izredno delaven in sposoben človek, izjemen pesnik in odličen odvetnik, ki sicer ni bil zrel za zakon, a je skrbel za vse svoje otroke, pijači pa se ni vdajal. Drugačna, a vendar prava podoba. Sivec se je raziskovanja namreč lotil celostno, povsem od začetka, saj je obiskal kraje, kjer je kadarkoli živel Prešeren, povprašal ljudi, pregledal arhivske dokumente, pisma ... in ni napravil zgolj variacije na podlagi že zapisanih življenjepisov. V zadnjem delu nam je večerni gost predstavil še svojo izkušnjo potovanja po Aljaski, kamor se je pred leti odpravil skupaj s prijateljema. Zelo slikovito nam je prikazal tako priprave na potovanje kot samo pot, ki je bila sicer zelo nevarna, a hkrati tudi izredno lepa in polna zanimivih spoznanj. 

      

Bogastvo večera so popestrili pevci Mešanega in Moškega pevskega zbora Ambrus, pisateljevo pripovedovanje pa je z doživetimi in čustvenimi besedami zaokrožila Polona Hrovat. Literarnega dogodka se je udeležilo mnogo obiskovalcev, Ivan Sivec pa se je s svojo dostopnostjo, živim nastopom in nalezljivim optimizmom približal prav vsem. Želimo si, da bi tovrstni literarni večeri v počastitev slovenskega kulturnega praznika postali stalnica v življenju našega kraja, saj je prav kultura tista, ki združuje nas Slovence. Dokler jo bomo negovali, bo rasel tudi naš narod  ̶  bodo večno cvetele lipe, kakor bi dejal Sivec.

 Špela Zupančič, KD Ambrus


Objavil: Matej, dne: 17.02.2017