• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Jurčičeva plaketa
Letošnja nagrajenka Jurčičeve plakete je Pavla Jakopič. Več o prireditvi si lahko preberete na https://www.ivancna-gorica.si/objava/727955

Pavla Jakopič izhaja z vasi Čadraže pri Šentjerneju. Že od malega je rada risala in ustvarjala. V ambruško dolino jo je pot pripeljala ko sta z možem iskala mirno okolje za udobno upokojitev. Pavla je aktivna članica KD Ambrus že več kot deset let. Sedaj je tudi že vrsto let članica izvršnega odbora društva.

Dejavna je na različnih področjih. Poje pri mešanem pevskem zboru Ambrus, pripravlja likovne delavnice za otroke in odrasle, sodeluje pri ustvarjalnih delavnicah in se z veseljem udeležuje različnih razstav svojih del tako lokalno kot širše. Svoje likovno znanje je izpopolnila pri akademskem slikarju Todorčev Antanasovu. Pavla Jakopič je človek s tisočerimi talenti. Rada recitira, poje, ustvarja in še enkrat ustvarja.

Da ji kultura in umetniško ustvarjanje pomeni veliko, dokazuje dejstvo, da sodeluje z različnimi organizacijami v Občini Ivančna Gorica in širše. V tednu ljubiteljske kulture vsako leto pripravi likovno delavnico za otroke in odrasle. Njena likovna dela ste lahko občudovali v Knjižnici Ivančna Gorica in v sejni sobi Občine Ivančna Gorica.

Pavla Jakopič je postala pojem umetniške ustvarjalnosti in s tem kulture, ne samo v domačem Ambrusu, ampak tudi širše. Imela je že vrsto samostojnih razstav, med drugimi se redno udeležuje regijskih razstav JSKD Ivančna Gorica in mednarodnega likovnega EX-tempora Karnevala Ptuj.
Njena ustvarjalna domišljija nima meja. Posebno strast ji pomeni poslikava velikonočnih pirhov. Svoje stvaritve redno razstavlja na domačem velikonočnem sejmu. S svojimi pirhi sodeluje na mednarodni razstavi v Galeriji mesta Krapine in slovenski razstavi pirhov. V letu 2022 so bili njeni pirhi razstavljeni v Knjižnici Dobrepolje in v Zavodu Don Bosko Veržej. Svoje ročne spretnosti preizkuša na najrazličnejše načine. V letu 2022 je sodelovala na natečaju za najlepši medenjak v organizaciji Hiše kranjske čebele. Na natečaju je osvojila tretje mesto.

V vseslovenskem letu Josipa Jurčiča 2021 je pripravila kamišibaj na Jurčičevo humoresko Kozlovska sodba v Višnji Gori. Zgodbo je predstavila na različnih prireditvah. Med drugim jo je predstavila tudi pohodnikom na Jurčičevem pohodu leta 2022.

Pavla Jakopič je umetnica, ki kulturo ne samo ustvarja, ampak jo živi z obilico kreativnih trenutkov in vedno z nasmehom na obrazu.

Objavil: Matej, dne: 14.02.2023
Kulturni dnevi v Ambrusu

Objavil: Matej, dne: 05.02.2023
OPZ Ambrus praznoval 10. rojstni dan
Pevke in pevci Otroškega pevskega zbora Ambrus so praznovali 10. obletnico delovanja. Z njimi smo se ob tem velikem jubileju poveselili na prisrčnem koncertu, ki so ga za nas pripravili v petek, 21. oktobra.
OPZ Ambrus deluje pod vodstvom zborovodkinje Monike Tekavčič že od leta 2010. Zbor s svojim  prepevanjem lepša številne prireditve in koncerte v Ambrusu ter v domači župniji redno bogati tudi bogoslužje. Izmed vseh prireditev pa so se mladi pevci gotovo najbolj veselili svojega koncerta ob 10. obletnici delovanja, ki naj bi ga praznovali že leta 2020. Takrat zaradi pandemije praznovanje ni bilo mogoče, je pa bilo zato tokrat toliko bolj veselo.  Najmlajši ambruški pevci so nam pričarali zares čudovit večer poln veselja in navihane mladostniške radosti. Med koncertom so se v dvorani prepletale najrazličnejše melodije-od tistih nežnih, ki ti pobožajo dušo, do najbolj razigranih, ob katerih bi vsak v trenutku zaplesal. Zbor je skozi večer na klavirju spremljala Mojca Zajc.
Koncert pa ni bil le glasbeno obarvan. Pevci so namreč s pomočjo Maje Tratar pripravili igrive točke, ki so se zvrstile tekom večera. V eni izmed točk zborovodkinja Monika ni našla skupnega jezika z nastopajočimi. Na zanimivem intervjuju, ki ga je vodila Enya Zupančič je tako odgovarjala v Latovščini. Da pa smo jo lahko razumeli, in se ob njenih odgovorih srčno nasmejali, je imela ob sebi ves čas prevajalko Niko Perko. Člani OPZ so želeli v svoje praznovanje vključiti prav vse obiskovalce, zato so pripravili kviz, ki sta ga vodili Ajda in Lara Bradač.  Kdor je na zastavljeno vprašanje odgovoril pravilno je prejel nagrado, ostali pa smo izvedeli veliko novega o zboru… Si lahko predstavljate, da je bila Monika stara le 14 let, ko je začela učiti pevski zbor?  Monika pa poleg otroškega pevskega zbora uči tudi igranje različnih inštrumentov in vedno znova navdušuje mlade ljubitelje glasbe. Na koncertu sta nam na klavir zaigrali dve njeni učenki, Julija Hočevar in Ema Zavrl.
>>Vsak od nas je pisatelj svoje lastne zgodbe,<< pravi znan citat. Prav posebno ABC zgodbo pa so skupaj napisali vsi člani zbora. Njihove povedi so si sledile po abecednem vrstnem redu. Tako so se pevci predstavili publiki ter se obenem zahvalili zborovodkinji za ves njen trud. V zahvalo pa so ji podelili čudovit šopek pisanih rožic iz blaga. Zbrane je nato nagovorila tudi predsednica Kulturnega društva Ambrus, Maja Tratar, in čestitala zboru ob njihovem jubileju. Vse obiskovalce je povabila, da zboru skupaj zapojemo ob njihovem jubileju, praznovanje pa ne bi bilo pravo niti brez torte in svečk.
Mladi ambruški pevci so nam ponovno pokazali svojo ljubezen do glasbe, ki jo vedno znova izražajo s svojo mladostniško igrivostjo in iskrivimi nasmehi. Skupaj so vsem obiskovalcem pričarali čudovit večer. Naj bo takih v prihodnje še veliko.
                       
        
Tanja Škufca, KD Ambrus

Objavil: Matej, dne: 22.11.2022
Priprava na adventne venčke


Objavil: Matej, dne: 19.10.2022
Praznovanje 10. rojstnega dne OPZ Ambrus

Objavil: Matej, dne: 19.10.2022