• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Večer Poloninih stezic v Ambrusu
V začetku letošnjega leta se je spisala zgodba izjemne kulturnice Polone Hrovat, ki je bila deset let aktivna članica Kulturnega društva Ambrus. V spomin nanjo in na njeno bogato ustvarjanje smo devetega marca pripravili literarni večer ter se sprehodili po stezicah, ki jih je Polona spletala med ambruškimi kulturniki.

Gregorjevo je imela Polona zelo rada, ob njem pa je zadnja leta kot vodja Literarne skupine redno prirejala različne dogodke. O tem, kdaj bi potekal večer, posvečen njej, tako ni bilo nobenega dvoma. »Na gregorjevo se ptički ženijo ... In v Ambrusu zgodbe pišejo ...« –  tako se je glasil letošnji gregorjev večer. Prav te besede, Polonine besede, pa smo lahko pred tremi leti prebrali na vabilu na literarni večer z naslovom Človek je najboljša zgodba, ki ga je v sodelovanju s Carmen L. Oven pripravila Polona. Večer je, tako kot pred tremi leti, povezovala pisateljica, pripovedovalka in voditeljica Carmen L. Oven, ki je bila Polonina dobra prijateljica.Polona je ustvarjala na vseh področjih ljubiteljske kulturne dejavnosti – pevskem, literarnem, dramskem in likovnem področju –, poleg tega pa je napisala številna vezna besedila za prireditve v Ambrusu, utrinke o dogajanju v domačih društvih, pesmi in kratke zgodbe, delovala pa je tudi na humanitarnem področju. Večer je bil zastavljen kot branje njenih besedil, interpretirali pa so jih tisti, ki so dejavni v skupini ali društvu, za katerega je Polona ustvarila nekaj lepega – pevci, gasilci, literati, predsedniki krajevne skupnosti, kulturnega in turističnega društva, prostovoljci Rdečega križa. Seveda ni manjkala glasba, saj je ta Poloni ogromno pomenila. Večer so z lepo zapetimi pesmimi, ki so bile Poloni močno pri srcu, obogatili pevci Mešanega pevskega zbora Ambrus, v katerem je deset let prepevala tudi sama. Poleg tega so se predstavili članice Glasbene skupine Amabile, pevci ambruškega moškega pevskega zbora in člana gostujoče skupine Lumberjack.

Voditeljica večera je poudarila, da je vedela, da je Polona veliko ustvarjala, vendar ni vedela, da je naredila in napisala toliko stvari. Verjamem, da je marsikdo čutil podobno. Toliko božajočih in nežnih besed, izrečenih ob pravem trenutku na pravi način – da druge osreči, potolaži, nasmeji, jih pripravi do tega, da razmišljajo in se morda vsaj malo bolje zavedajo življenja, ki jim je dano, ter dragocenosti trenutka, ki ga lahko preživijo s soljudmi in s sabo. Čeprav Polone ni bilo zares zraven, je vseeno ves čas bila, v izrečenih besedah, skritih mislih, spominih.

Hkrati z dogodkom je izšla tudi knjižica Polonine stezice, ki smo jo posvetili Poloni, v njej pa so zbrane nekatere Polonine literarne stvaritve, ki bodo živele večno. Knjižica ne bi izšla brez Poloninih najbližjih, ki so nam omogočili vpogled v njene zapise, za kar smo jim zelo hvaležni. Namesto prodaje smo zbirali prostovoljne prispevke za Polonino hčerko Vesno, da bo lažje stopala po svojih stezicah, jih brezskrbo iskala in raziskovala. Poleg tega je Rdeči križ Slovenije – OZ Grosuplje odprl sklad za dolgoročno pomoč Vesni, na katerega lahko prispevate svoj dar. Najlepša hvala vsem, ki ste se že odzvali ali se boste v prihodnje.
»Ko te nori vsakdan s svojim hitenjem znova močno utrudi, spomni se tistih stezic, ki peljejo v kraje, kjer je tvoje srce najraje. Tam tudi hitenje izgleda drugače, tam, četudi si sam, je mir v tebi in s teboj.« Polona, v imenu ambruških kulturnikov, hvala za vse – za skupne stezice, za besede, za mir.

Špela Zupančič, KD Ambrus