• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Kultura, ki razveseljuje ambruške otroke

Ambruški kulturniki si vsako leto prizadevamo pripraviti raznolike dogodke za krajana naših vasi in ljudi iz okolice, seveda tudi za najmlajše. Zanje so se v prvih mesecih letošnjega leta zvrstili že trije dogodki – literarni, plesni in ustvarjalni –, različni, a prav vsi prijetni, poučni ter predvsem zabavni.

Ob koncu zimskih počitnic, prvega marca, je Literarna skupina Kulturnega društva Ambrus priredila Pravljični večer za otroke s pravljico Kdo je napravil Vidku srajčico, ki jo je napisal slovenski pisatelj Fran Levstik. Čeprav je Naša mala knjižnica gostila manj otrok kot ponavadi, je bilo vzdušje prav tako prešerno razigrano kot sicer. Sedem otrok - naj se že po številu ve, da smo na pravljičnem večeru –, starih od pet do deset let, je z zanimanjem poslušalo pripoved o Vidku. Dobrosrčni deček, ki kot najmlajši otrok vedno nosi le stare in tanke srajčice, a na koncu s pomočjo živali dobi čisto svojo srajčico, je s svojo skrbjo do narave in živih bitij lahko zgled vsem, tudi odraslim. O tem, kako moramo imeti radi vse, kar nas obdaja, je govorila tudi pesmica, ki so se jo otroci naučili po prebrani pravljici. Nazadnje so si izdelali še ovčke iz volne ali vate – mehke in bele, takšne, kakršna je bila Vidkova nova srajčica. V ustvarjanju so otroci še posebej uživali, nekateri so domov odgnali kar celo ovčjo čredo.
Preberi celotno novico

Objavil: , dne: 23.05.2019
Likovna delavnica
Likovna sekcija KD Ambrus
in
Pavla Jakopič, slikarka

Vas v tednu ljubiteljske kulture prijazno vabita k vpisu
na LIKOVNO DELAVNICO ZA OTROKE IN ODRASLE

Likovno delavnico z naslovom »V GIBANJU« bomo organizirali v likovni učilnici Kulturnega doma Ambrus v soboto, 18. maja 2019 od 9. do 12. ure.
Slikalo se bo z akvareli na trdo podlago.
Udeležba je brezplačna, vendar se je na delavnico potrebno prijaviti do četrtka, 16.5.2019, na tel. 031 274914 ali na e-mail: jakopicpavla @gmail.com, ker je število udeležencev omejeno.
Ves potreben material dobite na sami delavnici.

Vabljeni k vpisu.


Objavil: , dne: 09.05.2019
Pravljični večer


Objavil: , dne: 28.02.2019
Pustno rajanje


Objavil: , dne: 28.02.2019
O vedno sijoči Poloni, ki je v Ambrusu pustila neizbrisen pečat


Polona, naša vedno pozitivna in kreativna Ambruška hruška. Tako polna življenja, radosti in topline. S svojo življenjsko energijo in vedno pozitivnimi besedami si nas znala razveseliti, razvedriti in tudi pomiriti. S kreativnostjo in mnogimi talenti si nas spobujala in motivirala, da smo tudi ostali soustvarjalci ambruške kulture stremeli k boljšemu in kvalitetnejšemu ustvarjanju.

Delovala si na različnih področjih. Bila si odlična pevka in igralka, dobra organizatorka in voditeljica številnih prireditev, kreativna pisateljica ter dobrosrčna prostovoljka. Tvoja napisana beseda se nas je vedno dotaknila. S svojimi teksti si nas znala pobožati, nas nasmejati in ganiti. S tabo je odšla tudi Britofška Tonča, ki nas je vedno rada obiskala in nas spravila v dobro voljo.
 

Ob tvojih besedilih, polnih življenjskih modrosti, smo poslušalci lahko vsakič še dolgo razmišljali. Takšna je tudi pesem Zdravje, ki si jo ustvarila za enega od dogodkov v našem kraju.
 
Polona Hrovat: Zdravje

Največje bogastvo na svetu je zdravje.
Kaj mi mar denar,
kaj mi mar dobrot poln pehar,
le da moč mi je služiti svoj denar,
in polniti s svojim delom si pehar,
le to mi res je mar.
Da bil bi zdrav, vesel,
da bi rad si vriskal, pel.
In če zdrav bom cel,
v srcu bom vesel,
bom tam si vriskal, pel.

Nekoč si zapisala, da ni ljubezni nikoli preveč. Ne, res je ni. Tudi sama si to vedela, zato si živela tako, da si ljubezen delila. Na vse konce in kraje, med vse, ki si jih srečala in z njimi pletla vezi. Med vse nas.

 
Hvala za tvojo toplo in srčno energijo, ki si jo prenašala na nas in nas z njo vselej spravila v dobro voljo. Hvala za vse izrečene besede – zmeraj si znala izbrati prave, ko je bilo vse dobro in ko je bilo težko. Hvala za brezmejno domišljijo, ki si jo delila z nami, za kreativne zamisli in zagon, s katerim si se lotevala vedno novih projektov in k njim želela pritegniti čim več ljudi. Brez tebe ambruška kultura nikoli ne bi bila takšna, kot je ...


 
Polona, ljubila si življenje, ljubila si lepe slovenske besede. Veliko si jih prebrala in jih z nami delila. Rada si jih živela. Vidimo te, kot je zapisal tebi ljub dolenjski pesnik Tone Pavček:

Na svetu si, da gledaš sonce.
Na svetu si, da greš za soncem.
Na svetu si, da sam si sonce,
in da s sveta odganjaš – sence.

Nad ambruško dolino se je razgrnil velik črn oblak in zakril to sijoče, toplo sonce. Sonce, ki bo s svojimi žarki sedaj grelo in osvetljevalo drugo vesolje. Pomirja nas le misel, da zdaj siješ s svojo Jerco v naročju, jo ljubkuješ in ji poješ. Misel, da na drugi strani skupaj grejeta in osvetljujeta vesolje.
Draga Polona, ena in edina, neponovljiva. Sedaj sonce glej na oni strani, hodi za njim in tam odganjaj sence. Upamo, da boš v mislih velikokrat letela nad našimi kraji, morda v senci mogočnega kostanja polistala po kateri od svojih najljubših knjig in se spominjala. Mi se zagotovo bomo. Tebe ...

Hvala, da si se dotaknila naših življenj in smo bili sami vsaj delček časa lahko del tvojega.

Hvala, ker si bila in boš z nami. Vedno.

KD Ambrus


Objavil: , dne: 19.01.2019