• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Ambruški otroci in njihova sonca
Kulturno društvo Ambrus si že vrsto let prizadeva pripraviti raznolike dogodke, namenjene tudi otrokom in mladim. Čeprav se je letošnje leto šele dobro začelo, je nekaj takšnih dogodkov že za nami, med njimi sta pustno rajanje in pravljični večer.

V dvorani domačega kulturnega doma je bilo še posebej veselo in živahno na pustno nedeljo, 11. februarja, saj je takrat potekalo pustno rajanje, ki ga tradicionalno prireja plesna skupina našega društva. Zbralo se je mnogo maškar – majhnih in velikih, od blizu in daleč, tistih, ki hrepenijo po zabavi, plesu in igrarijah ali zgolj po klepetu ob slastnih krofih. Zabave so se udeležile prikupne princeske in mične gospodične, celo pleme Indijancev, superjunaki, predstavniki različnih živalski vrst, sestre Pike Nogavičke in mnogi drugi, še grozovita smrt se je smeje potikala okoli. Prav za vsakega od njih se je našlo nekaj, kar mu je polepšalo popoldne. Pustne šeme so se imele ob druženju s prijatelji zelo lepo, zabavale pa so jih tudi klovnese in dve prijazni miški, ki so zanje pripravile ples in različne igre. Sodelujočim so se obetale lepe nagrade, ob koncu rajanja pa so bile nagrajene tudi tri najboljše maske.


Preberi celotno novico

Objavil: , dne: 30.04.2018
Pravljični večer


Objavil: , dne: 19.02.2018
Vabilo


Objavil: , dne: 06.02.2018
Kako je v Ambrusu zadišalo po praznikih
Veseli december je za mnoge ljudi najlepši čas v letu – čas nestrpnega pričakovanja božične noči, izmenjevanja voščil, daril in toplih stiskov rok, radostnih pesmi ... V Ambrusu so takšno vzdušje pričarali tudi številni dogodki, ki so se v organizaciji domačih društev, še posebej kulturnega, zvrstili decembra in tako sklenili bogato leto 2017.

Lep začetek prazničnega meseca je bil Veseli literarni večer z Ivanom Sivcem, ki se je zgodil 2. decembra. Tako smo si v Ambrusu na predvečer Tega veselega dneva kulture, s katerim Slovenci obeležujemo rojstvo našega največjega pesnika, Franceta Prešerna, priredili »Ta veseli večer kulture«. Gospod Sivec, ki je najbolj plodovit slovenski pisatelj in po Cobissu tudi med najbolj branimi avtorji, nas je tokrat obiskal že drugič in znova navdušil. Pripovedoval nam je o celjskih grofih in knezih, o svoji novi knjigi o Lojzetu Slaku Moje plošče so moje knjige in o Prijateljici v postelji, seveda pa brez pripovedovanja o Prešernu in njegovem življenju ni šlo. Pisatelj zna s svojim načinom resnično pritegniti, saj iz njegovega pripovedovanja veje pristnost, veselje do življenja in nemalokrat tudi hudomušnost. Prav zato večer z njim vedno hitro mine in je bil tudi tokrat ob petju Moškega pevskega zbora Ambrus in zvokih harmonike zares prešeren. 


Preberi celotno novico

Objavil: , dne: 06.02.2018
Glasbena skupina Amabile na noge spravila celo ambruško dvorano
V soboto, 21. 10. 2017, smo bili v Ambrusu deležni izjemnega glasbenega dogodka – drugega samostojnega koncerta Glasbene skupine Amabile, ki deluje znotraj Kulturnega društva Ambrus. Dekleta so v dvorano domačega kulturnega doma privabila številne obiskovalce od blizu in daleč ter s svojim nastopom ponovno navdušila prav vse.Amabile je glasbeni izraz, ki pomeni ljubeznivo, nežno ter prijetno podajanje glasbe. Najbrž ni naključje, da je prav ta izraz dal ime zasedbi štirih mladih in nadarjenih deklet, ki sestavljajo Glasbeno skupino Amabile. Doživeta interpretacija pesmi, ki poslušalce vsakič znova nežno zanese v nek drug prostor in čas, je namreč tisto, kar odlikuje sestri Manco in Moniko Hočevar iz Ambrusa ter sestri Niko in Polono Škoda iz Zagradca. Vsaka od jih je odlična glasbenica, vendar jih to, da ustvarjajo skupaj, dela še močnejše in prepričljivejše. Dekleta srčno rada prepevajo, svoje pesmi pa rada popestrijo tudi z igranjem na različne inštrumente – violončelo, kitaro, klavir, prečno flavto, violino in kahon. Umetnice, ki v sedanji zasedbi delujejo šele drugo leto, a postajajo vse bolj prepoznavne, tako znotraj naše občine kot tudi izven nje, povezujeta velika ljubezen do glasbe in pristno prijateljstvo. Oboje je moč čutiti na vsakem njihovem nastopu in tistega jesenskega večera ni bilo nič drugače.
Na svojem drugem samostojnem koncertu v Ambrusu, ki so ga čez teden dni ponovile tudi v Žužemberku, so se nam članice Glasbene skupine Amabile predstavila s trinajstimi pesmimi, za katere je večino priredb napisala kar Monika Hočevar. Vsem dobro znane slovenske in tuje pesmi so v dovršeni izvedbi nadarjenih mladenk, ki so jim dodale lasten pečat, zvenele odlično. Dekleta so se z izbranimi, srčno zapetimi pesmimi, mladostno energijo in navdušejem ter pomenljivimi besedami, s katerimi so povezovala koncert, dotaknila vseh obiskovalcev in nas spravila na noge. Ponovno so nam pripravila nepozaben večer, ki je bil pravzaprav ena sama ljubezen in veselje do življenja. Večer, v katerem so nam podarila največ, kar lahko – del sebe. In sicer tako, kot sama najbolje znajo in je ljudem najbližje – skozi glasbo.

Špela Zupančič, KD Ambrus
(foto: Aleksander Bonifer)


Objavil: , dne: 11.12.2017