• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Ko moj kraj zaživi na slikarskem platnu
Letošnji teden ljubiteljske kulture je v kraje ivanške občine prinesel številne raznolike dogodke. Eden izmed še posebej umetniških je potekal tudi v Ambrusu, in sicer v soboto, 20. maja. Domače kulturno društvo in ljubiteljska slikarka Pavla Jakopič sta namreč pripravila likovno delavnico za otroke in odrasle z naslovom Moj kraj.

Likovna učilnica v ambruškem kulturnem domu je bila tisto majsko dopoldne kot nalašč za skupino petnajstih slikarskih navdušencev, ki so se udeležili likovne delavnice. Ta delavnica pa ni bila kar tako, saj jo je vodila Pavla Jakopič, ljubiteljska slikarka, ki je ljubezen do barve in čopiča začutila že v mladosti, svoj talent pa je izpopolnjevala tudi na Univerzi za tretje življenjsko obdobje. Do sedaj je na svoji domačiji pripravila že dve samostojni razstavi in s svojimi umetninami navdušila prav vse. Tokrat se je preizkusila v vlogi slikarske učiteljice in ta ji je prav dobro pristajala. Udeležence delavnice je seznanila z osnovami slikanja z barvami na vodni osnovi, pri iskanju idej za slike pa jim je pustila proste roke. Moj kraj je namreč v očeh vsakega posameznika drugačen, le njegov – nekdo lepoto kraja vidi v čudoviti pokrajini in rastlinah, nekdo v živalih, spet drugi v podobah ljudi ali v domačih, že kar obrednih dogodkih, kot je pečenje krompirja. Gospa Jakopič je svojim slikarjem svetovala, kako naj barve mešajo in jih nanašajo, da bodo na platnu zares postale odsev resničnega sveta. Poleg tega jih je urila tudi v vztrajnosti, saj tisto, kar je narejeno hitro, ni nujno tudi najbolje, prava umetnina pa je tista prava prav zaradi detajlov in drobnih popravkov, za katere si je treba vzeti čas.

Likovna delavnica, na kateri so se prepletale različne generacije in med seboj sodelovale, je uspela odlično, z njo pa so bili zadovoljni tako udeleženci kot tudi slikarka Pavla Jakopič. Mali in veliki mojstri so svoje umetnine lahko naslednji teden občudovali tudi na razstavi v ambruškem kulturnem domu. Zares so posebne, misel mojega kraja pa na njih zaživi prav zaradi barv, ki morajo biti, kot je poudarjala gospa Jakopič, pomešane med seboj. Le njihov preplet, ki je vselej malo drugačen, lahko namreč ujame nešteto odtenkov sveta, v katerem živimo.

Špela Zupančič, KD Ambrus


Objavil: , dne: 12.06.2017
15-letnica MePZ
Kako se ljubezen in prijateljstvo že 15 let prepletata s prepevanjem Mešanega pevskega zbora Ambrus

Pevke in pevci Mešanega pevskega zbora Ambrus v letošnjem letu praznujejo 15. obletnico delovanja. Svoj jubilej so ovekovečili v soboto, 13. maja, ko so v dvorani domačega kulturnega doma pripravili prisrčen koncert s pomenljivim naslovom Ljubezen, pesem, prijateljstvo.

MePZ Ambrus, ki je bil ustanovljen leta 2002, je sprva vodil Ciril Hočevar, zadnja leta pa uspešno deluje pod vodstvom Monike Hočevar. 28 pevk in pevcev s svojim prepevanjem lepša številne prireditve v Ambrusu in širše, v domači župniji pa redno bogati tudi bogoslužje. Pevce združujeta ljubezen do glasbe in medsebojno prijateljstvo, oboje pa je moč čutiti v pesmih, ki jih z veseljem podarjajo drugim. Tako je bilo tudi na njihovem koncertu, ko so se odeli v slavnostno črno s pridihom barve ljubezni in med poslušalce ponesli šopek pesmi, ki so zboru najbolj pri srcu. Predstavili so se z nežnimi, na trenutke otožnimi, a vendar izredno lepimi napevi o vseh naših ljubeznih, željah in spominih. Koncert, poln pesmi, ki s svojo milino pobožajo človekovo dušo, je poseben pečat dobil tudi s tem, ko so na odru nastopile tri majhne deklice – hčerke ambruških pevk. S tem zgovornim dejanjem je bilo jasno pokazano, da srčno odpeta pesem s svojo sporočilnostjo povezuje vse ljudi, od najmlajših do najstarejših in najbolj zrelih. Pevci seveda niso pozabili na udarnejše in živahnejše melodije, saj so tudi člani zbora takšni – veseli in polni življenja. Dokaz za to so bile vsekakor domiselne napovedi posameznih pesmi, še posebej pa prihod Ambrušanom že domače lokalne ženice, v vlogi katere nastopa ena od pevk mešanega zbora, Polona Hrovat, ki zna občinstvo vselej spraviti v dobro voljo. Vsestranska Polona, idejno srce celotnega koncerta, je pripravila tudi povezovalna besedila h koncertu, v vlogi voditeljice večera pa se je odlično znašla Teja Bavdek. Za tehnično brezhiben potek čudovitega dogodka sta poskrbela Blaž in Jan Hrovat.Preberi celotno novico

Objavil: , dne: 12.06.2017
# Mularija


Objavil: , dne: 25.05.2017
Poletne delavnice in varstvo za otroke
Mladinska skupina Kulturnega društva Ambrus

vabi na

Poletne delavnice in varstvo za otroke

  • Za otroke od 4. do 14. leta starosti.
  • Od 17. do 21. julija 2017 pri lovski koči Ratenca v bližini Ambrusa

Čaka nas pet nepozabnih dni zabave, raznolikih delavnic in spremljevalnih aktivnosti ter spoznavanja novih prijateljev. Skupaj bomo ustvarjali, kuhali, spoznavali naravo, prepevali ... in se veliko igrali.  Obiskali nas bodo tudi zanimivi gostje in nam razširili obzorja. 
Otrokom vsak dan pripadata malica in kosilo, udeležencem jutranjega varstva pa tudi zajtrk. Delavnice so brezplačne, dobrodošli pa so prostovoljni prispevki.

Prijave zbiramo do 30. 6. 2017 na tel. številko 041-966-117 (Marjana Perko) ali na e-naslov gabez.perko@gmail.com.
Pohitite, saj je število otrok omejeno.


Objavil: , dne: 20.05.2017
Recital violončelistke Monike Hočevar
V soboto, 8. aprila, je v kulturnem domu v Ambrusu potekal večer klasične glasbe – recital violončelistke Monike Hočevar. Izjemna glasbenica nas je s svojo virtuoznostjo popeljala v svet ruske glasbe.
 
Monika Hočevar se je violončelo začela učiti pri rosnih šestih letih in po končani nižji glasbeni šoli svojo glasbeno pot nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Njena ljubezen do instrumenta in želja po igranju je z leti rasla, zato se je odločila, da se vpiše na Akademijo za glasbo v Zagrebu, kjer letos zaključuje tretji letnik. Monika pa ni le odlična solistka in komorna glasbenica, ki nastopa na domačih in tujih odrih ter je za svoje igranje prejela že več nagrad, pač pa tudi zelo dobra pevka in dirigentka. Že več let namreč vodi Mešani in Otroški pevski zbor Ambrus ter Glasbeno skupino Amabile, v kateri tudi prepeva.

Na recitalu se je Monika predstavila s Šostakovičevo Sonato za violončelo in klavir v d-molu ter z Variacijami na rokoko temo za violončelo in orkester v A-duru skladatelja Čajkovskega. Tehnično zahtevni skladbi vélikih ruskih komponistov je Monika izvedla odlično ter s svojim mojstrskim igranjem in prepričljivo interpretacijo navdušila občinstvo. Umetnico je na klavirju spremljal Domagoj Guščić, ki kot korepetitor deluje na zagrebški glasbeni akademiji. Koncert sta povezovala Manca Hočevar in Aljaž Bavdek, vezno besedilo pa je spisala Polona Hrovat.

Eden najboljših violončelistov vseh časov, Mstislav Rostropovich, je nekoč dejal: »Ko sem začel igrati violončelo, sem se v instrument takoj zaljubil ... zato ker zveni kot glas ... on je moj glas.« Te besede bi zlahka pripisali tudi Moniki Hočevar, saj se zdi, da je njena povezanost z violončelom, skozi katerega se izraža in poslušalcem razkriva svojo notranjost, kakor ljubezen. Ljubezen do glasbe, ki jo razdaja naprej in z njo nikogar ne pusti ravnodušnega. Želimo si, da bi jo v Ambrusu zaslutili še velikokrat. Špela Zupančič, KD Ambrus

Objavil: , dne: 20.05.2017