• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Ponovitev filma Brezno v Ambrusu
V petek, 25. 4. 2008 in nedeljo, 27. 4. 2008, smo v kulturni dvorani Ambrus predvajali film Brezno, režiserja Igorja Šmida.

Zakaj smo se odločili za predvajanje tega filma?

 

Film je bil posnet v zimskem in spomladanskem času leta 1997 v naših in bližnjih sosednjih krajih, vsi statisti pa so iz naše krajevne skupnosti. Prav zaradi tega, se je režiser odločil, da film tudi premierno predvajal prav v našem kraju, to je v Ambrusu. Tako je bila premiera filma Brezno 7. marca 1998 v  kulturni dvorani v Ambrusu. Po tej premieri pa je so film lahko videli po manjših krajih po Sloveniji, predvsem tam, kjer ni kinodvoran. Predstavljen je bil kar v 47 krajih, predvajal pa ga je v večini kar sam režiser. 

 

Vas Ambrus in krajani smo del tega filma. Imeli smo priložnost videti, kako nastaja film vse od začetka pa do konca snemanja. V času snemanja smo spoznali prijetne ljudi, ki sodelujejo pri filmu v različnih vlogah, od tistih, ki se jih ne vidi na filmu, do glavnih igralcev in z njimi navezali tudi prijateljske stike.

 

Premiera je pomemben dogodek

Premiera filma v našem kraju je bil za nas zelo pomemben dogodek. Potem ko je režiser izrazil namero, da bi film premierno predvajal v Ambrusu, smo v zelo kratkem času dokončno uredili lastniško razmerje s Kmetijsko zadrugo Stična nad stavbo zadružnega doma in usposobili in obnovili prostor, ki ga sedaj imenujemo kulturna dvorana v Ambrusu.

 

V zimskem času 1997/98 smo zamenjali okna, uredili vodovodne in električne inštalacije, centralno kurjavo, uredili tlake in pripravili manjši leseni oder.

 

Na dan premiere so prišli v Ambrus vsi sodelujoči pri filmu, novinarji in seveda zelo veliko ljudi, ki si je želelo film ogledati. Mislim, da je bilo to prvič in zadnjič v času samostojne Slovenije, da bi bil film premierno predvajan v kakšnem manjšem kraju in ne v velikih kinodvoranah. Na to pa smo seveda krajani ponosni in hvaležni režiserju, da se je odločil za to potezo.

 

Deseta obletnica 

Sedmega marca letos je preteklo deset let od tega dogodka in kulturno društvo se je odločilo, da obeleži to obletnico s ponovitvijo filma, za kar je bilo potrebno kar nekaj improvizacije. Sposodili smo si digitalni projektor, pripravili belo platno in zatemnili dvorano. In predvajanje je steklo.

 

V dveh dneh si je film ogledalo več kot 150 gledalcev. V nedeljo pa so nas obiskali nekateri glavni akterji, ki so sodelovali pri njem. Pred predvajanjem nas je vse nagovoril režiser Igor Šmid in izrazil zahvalo za to obeležje in pozval gledalce, da po končanem predvajanju povedo svoje mnenje o filmu.

 

Film je trajal približno uro in štirideset minut. Po končanem filmu so gledalci zaploskali in s tem dali še enkrat priznanje ekipi, ki je film ustvarila. Po klepetu in druženju z njimi ob zaključku se je izoblikovala želja, da bi bil film predvajan tudi na nacionalni televiziji. Na vprašanje, zakaj tega v obdobju desetih let nacionalna televizija še ni storila, tudi režiser ni vedel odgovora, bo pa željo prenesel na odgovorne osebe na RTV Slovenija.

 

Zahvala režiserja 

Režiser Igor Šmid pa se je iskreno zahvalil krajanom KS Ambrus, Zagradec in Krka tudi osebno za našo pomoč Železnikom oziroma njegovim bližnjim.

 

Lani, natančneje 23. septembra, 5 dni po katastrofi, ki se je tam zgodila, sta tja odpotovala dva avtobusa prostovoljcev na pomoč krajanom pri odstranjevanju naplavin. Naši fantje in dekleta so tako očistili kar nekaj dvorišč in izkazalo se je, da sta bila med njimi tudi dvorišče strica in očeta Igorja Šmida, čeprav tega na začetku nismo vedeli. Po pogovoru z lastniki uničenih hiš in dvorišč se je izkazalo, da nas veže neka prav posebna vez in poiskali smo Igorja in se z njim srečali. 

 

Zapisala Martina Hrovat