• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Večer pod kozolcem v Ambrusu
Ambruško kulturno in turistično društvo sta tudi letos skupaj pripravili tradicionalni Večer pod kozolcem z ličkanjem koruze in literarnim večerom. Dogodek je potekal zadnjo septembrsko soboto pod Štcnarjevim kozolcem v Ambrusu.Najbolj zagnani obiskovalci so na prizorišče dogajanja prišli že ob 18.00, ko se je pričelo ličkanje koruze. Čeprav je bila kopica koruznih storžev, ki jih je bilo treba zličkati, velika, je delo s pomočjo številnih pridnih rok ter dobro voljo in zagnanostjo vseh hitro minilo. K temu so zagotovo pripomogla tudi sladka presenečenja, ki so bila skrita med koruzo in so prisotne, še posebej otroke, vabila, da čim prej oličkajo štoke in najdejo želena darilca. Turistično društvo je poskrbelo tudi za okusno in zasluženo malico, ki je okrepčala obiskovalce, – po uspešno opravljenem delu namreč mora slediti likof.
V nadaljevanju Večera pod kozolcem je potekal literarni večer z vsestransko kulturno ustvarjalko in izjemno učiteljico matematike Dragico Šteh. Gospa Šteh je pesnica, pisateljica, avtorica besedil dramskih iger in muzikala ter ambasadorka občine Ivančna Gorica za področje kulture in književnosti. Literarni večer je potekal kot pogovor z Dragico Šteh, ki sta ga vodili članici Literarne skupine KD Ambrus, Maša Žnidaršič in Tanja Škufca. Gostja je poslušalcem povedala veliko o svojem pisanju na splošno, predvsem pa o svoji najnovejši zbirki Vse ostalo, ki je izšla letos maja. Zbirka je nastajala v času epidemije koronavirusne bolezni 2019 in vsebuje 45 pesmi, od katerih se jih nekaj neposredno navezuje na korona čas, veliko pa jih govori tudi o naravi in letnih časih, o ljubezni, pesništvu in življenju samem. Hkrati je bila zbirka, kot je povedala gospa Šteh, njeno darilo in spomin izjemni generaciji mladih, ki jim je bila razredničarka in so letos zaključili osnovnošolsko izobraževanje. Ena od njenih učenk je bila Ajda Grabrijan, ki je zbirko obogatila s čudovitimi ilustracijami in se je prav tako udeležila dogodka. Pesnica je s svojo preprostostjo in karizmatičnostjo navdušila vse obiskovalce – otroke, mlade in mlade po srcu –, prebrala pa je tudi eno od svojih novejših pesmi. Obiskovalci so poleg te lahko prisluhnili nekaterim pesmim iz zbirke Vse ostalo, ki sta jih predstavili odlični voditeljici Maša in Tanja – Tanja z umetiškim branjem, ki ga je na kitari spremljala Maša. Večer je popestril tudi član ambruškega kulturnega društva, Sašo Tratar, ki je Dragici Šteh na licu mesta spesnil pesem in z njo razveselil obiskovalce.
Letošnji Večer pod kozolcem je bil zopet dokaz, da se lahko z medsebojnim sodelovanjem ustvarja dogodke, ki nam s svojo prijetno domačnostjo še dolgo odzvanjajo v spominu. Dogodke, na katerih se lahko začuti, da v življenju resnično najbolj štejejo dobrota, prijateljstvo in ljubezen. Ali kot je zapisala Dragica Šteh, da »čisto vse lahko počaka«, saj važni sta le »mirna vest in nežna dlan, vse ostalo je zaman.«

Špela Zupančič za KD in TD Ambrus