• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Poletne delavnice 2019
Mladinska skupina Kulturnega društva Ambrus je tudi letos pripravila Poletne delavnice in varstvo za otroke, ki so potekale od 8. do 12. julija. Ponovno so se odvijale pri lovski koči Ratenca, ki je tako zaen teden postala drugi dom za kar 67 otrok in 21 animatorjev.

Ponedeljek je bil spoznavno obarvan. Ker so bile tema letošnjih delavnic živali, so bila z njimi povezana tudi imena skupin, v katere so bili razdeljeni otroci: Vesele bibe, Veseli kužki, Smrdljivi dihurji, Požrešne želve, Zdravi komarji in Mrtvi polhi. Imena so si otroci seveda izbrali sami, okoli njih pa si je vsaka skupina izmislila tudi zgodbo, jo izdelala na plakatu in popoldne predstavila ostalim.Nastale so zares izvirne zgodbice, ki so poslušalce vsekakor pritegnile.

Skozi teden so otroci obiskali različne delavice. Na ustvarjalni delavnici so izdelovali slike iz semen in naravnih materialov, na glasbeni so spoznali inštrument violončelo ter prepevali ob spremljavi kitare. Mlajši otroci so uživali na plesni delavnici, starejši pa so se preizkusili v vlogi novinarjev ter sestavili besedila za knjigico vtisov. Na kuharski so starejši pripravili kosilo – odlične tortilje –, mlajši pa slastne sladice, s katerimi so zadnji dan razveselili starše. Na lutkovni so ustvarjali živali iz papirja, kartona in različnih dodatkov, na delavnici gozdno potovanje pa so spoznavali sledi živali in drevesa.

V prilogi se nahaj tudi brošura delavnic v kateri najdete slike ter opise tematskih sklopov.


Naš počitniški teden so obogatili tudi različni gostje. V torek nas je obiskal poklicni vojak Primož Tekavčič, ki je otroke popeljal po poti preživetja ter jim pokazal zanimive in praktične stvari, ki jih lahko naredijo v gozdu. Otroci so bili nad delavnico navdušeni. V sredo sta z nami ustvarjali voditeljici skupine Ustvarjalne polonice, ki deluje znotraj Kulturnega društva Ambrus, Beti Hočevar in Katarina Hrovat. Otrokom sta pokazali, da za ustvarjanje ne potrebuješ veliko – dovolj so že kamni in barve –, pa vendar lahko narediš čudovite izdelke.

Pravo doživetje za vse je bil četrtkov izlet na Ranč Aladin, kjer nas je gospod Damjan Zupan toplo sprejel, nas popeljal po ranču in nam predstavil vse tamkajšnje živali. Seveda so bila zelo zanimiva tudi številna igrala, na katerih bi lahko preživeli ure in ure. Četrtek pa je bil poseben tudi zato, ker so se otroci, ki že hodijo v šolo, lahko na Ratenco vrnili še enkrat, zvečer. Druženje je ob igrah, peki hrenovk, klobas in penic na palicah nad ognjem prav hitro minilo, nato pa smo se odpravili spat v kočo. V petek so nas obiskali predstavniki Slovenske vojske, ki so otrokom predstavili poklic vojaka, jim pokazali opremo in svoj način dela. Dan je minil predvsem ob najrazličnejših igrah. Popoldne so se nam ob manjšem pikniku pridružili starši, ki so si lahko ogledali tudi razstavo otroških izdelkov, ki so nastajali čez teden.

Veseli nas, da so bile Poletne delavnice zelo dobro obiskane in da je tudi med animatorji vsako leto več mladih, ki uživajo v družbi otrok in ki radi soustvarjajo mozaik njihovih spominov. Še bolj pa nas veseli, da se otroci na delavnicah zabavajo, si najdejo nove prijatelje, se kaj novega naučijo in ob tem vidno uživajo. Naj bo tako tudi v prihodnje.