• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
MoPZ Ambrus - Velika planinaZačetki Moškega pevskega zbora Ambrus segajo v maj leta 1991. Osem domačinov se je odločilo, da bodo svojo ljubezen do glasbe in petja ponesli dalje. Osnovali so skupino, ki se je do konca leta 1993 na nastopih predstavljala kot Ambruški oktet. Z vključitvijo novih pevcev se je Ambruški oktet leta 1994 preimenoval v Moško vokalno skupino Ambrus (MVS Ambrus), nekaj let kasneje pa v Moški pevski zbor Ambrus (MoPZ Ambrus), kot velja še danes.

Prepevajo predvsem slovenske narodne pesmi, pesmi, ki so ljudem blizu. S cerkvenimi pesmimi, ki so sestavni del njihovega repertoarja, pojejo pri mašah širom po Sloveniji. Zbor je sodeloval z različnimi pevskimi skupinami po Sloveniji. Slovenske ljudske in umetne pesmi, ki predstavljajo večino njihovega repertoarja, ubrano zazvenijo. Veliko je priložnosti, da pevci pokažejo svoje znanje, svoje sposobnosti, da njihova pesem pride do izraza: proslave, koncerti, pevske revije, različne druge priložnosti, radi pa zapojejo tudi »kar tako«, za svojo lastno dušo.

V več kot petindvajsetih letih se je »zgodilo« veliko pevskih vaj, bilo je tudi veliko nastopov. Zamenjalo se je tudi nekaj pevcev. Vsak je na svoj način pripomogel, da je zbor rasel, živel in ustvarjal.

V poletnih mesecih pa se za nekaj dni vedno znova vračajo na Veliko planino, letos že enaindvajsetič po vrsti. Potrebni so tudi trenutki za oddih, hkrati pa je to tudi priložnost za pevske vaje. Ob petju in druženju s pastirji, ki jih gostijo, so sklenili lepa prijateljstva, ki jih povezujejo in bogatijo. V prijetnem in domačem vzdušju v naravnem okolju Velike planine za pastirje in prijatelje pripravijo koncert. Poleg preizkušenega repertoarja je vedno na programu tudi kaka na novo naučena pesem, ki ima v planinskem okolju poseben pridih in čar.

Program:

1) Tam na vrtu /Fran Albreht ; sklad. Radovan Gobec

2) Se že svita, bo den /rožanska ljudska; transkrib. Uroš Krek

3) Oblaček mili moj /ljudska

4) Moj deklič /Ivan Albreht; sklad. Peter Jereb

5) Spomin na zimski večer /Ferdo Juvanec

6) Ne prižigaj luči /bes. Jožica Slapar; za moški zbor V. Zadravec

7) Kadar bom vandral /po S. Avseniku prir. R. Kohek

8) Teče mi vodica /prekmurska; prir. Matija Tomc

9) Vasovalec (Jaz pa vem, da ti ...) /J. E. Polak; Josip Verbič

10) Štajerski fantič /Fr. Ksaver Meško; prir. Ciril Pregelj

11) S triglavskega veter /zapisal T. Tozon

12) Moj dom /Iztok Štrucelj

13) Žabe /Josip Stritar; sklad. Vinko Vodopivec