• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Kultura, ki razveseljuje ambruške otroke

Ambruški kulturniki si vsako leto prizadevamo pripraviti raznolike dogodke za krajana naših vasi in ljudi iz okolice, seveda tudi za najmlajše. Zanje so se v prvih mesecih letošnjega leta zvrstili že trije dogodki – literarni, plesni in ustvarjalni –, različni, a prav vsi prijetni, poučni ter predvsem zabavni.

Ob koncu zimskih počitnic, prvega marca, je Literarna skupina Kulturnega društva Ambrus priredila Pravljični večer za otroke s pravljico Kdo je napravil Vidku srajčico, ki jo je napisal slovenski pisatelj Fran Levstik. Čeprav je Naša mala knjižnica gostila manj otrok kot ponavadi, je bilo vzdušje prav tako prešerno razigrano kot sicer. Sedem otrok - naj se že po številu ve, da smo na pravljičnem večeru –, starih od pet do deset let, je z zanimanjem poslušalo pripoved o Vidku. Dobrosrčni deček, ki kot najmlajši otrok vedno nosi le stare in tanke srajčice, a na koncu s pomočjo živali dobi čisto svojo srajčico, je s svojo skrbjo do narave in živih bitij lahko zgled vsem, tudi odraslim. O tem, kako moramo imeti radi vse, kar nas obdaja, je govorila tudi pesmica, ki so se jo otroci naučili po prebrani pravljici. Nazadnje so si izdelali še ovčke iz volne ali vate – mehke in bele, takšne, kakršna je bila Vidkova nova srajčica. V ustvarjanju so otroci še posebej uživali, nekateri so domov odgnali kar celo ovčjo čredo.
Ambruški kulturni dom ni dolgo sameval, saj ga je že naslednje popoldne, na pustno soboto, obiskalo mnogo otrok, majhnih in velikih. Tradicionalno pustno rajanje, ki ga pripravlja Plesna skupina, je privabilo maškare od blizu in daleč – pikapolonice z bližnjega travnika, princeske iz daljnih, celo ledenih kraljestev, superjunake, afriške živali, gusarje in indijance, še orientalska plesalka je prišla na ta veličastni dogodek. Ob sladkih krofih, plesu, igrah in lepih nagradah so otroci nadvse uživali, animatorke, ki so prihitele prav iz dežele smrkcev, pa tudi.


Šestega aprila je otroke zelo razveselila dopoldanska delavnica z naslovom Ustvarjajmo skupaj, ki je bila sicer namenjena krajanom vseh generacij. Delavnica je potekala pod okriljem članic skupine Ustvarjalne polonice, ki je bila v ambruškem kulturnem društvu ustanovljena v letošnjem letu. Na delavnici so udeleženci izdelovali velikonočno kokošjo družino iz slame. Prav res so bili spretni; nastale so namreč številne živali, lepe in dragocene kot zlato – vsak namreč ve, da so najlepše stvari tiste, ki jih izdelamo sami in iz srca.


Kultura – pa naj gre za petje, igro, ples, ustvarjanje z besedami ali likovno izražanje – je res tista, ki razveseljuje, povezuje in bogati. Naj se širi med vse ljudi, jim odganja skrbi, prinaša srečo in lepša dni. V Ambrusu se bomo vsekakor trudili, da bo še naprej tako.

Špela Zupančič, KD Ambrus