• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Nasmeh na obrazu in radost v očeh na Poletnih delavnicah v Ambrusu
Kulturno društvo Ambrus vsako leto pripravi več zanimivih dogodkov za otroke in mladino. Eden od njih so vsekakor tudi že tradicionalne Poletne delavnice in varstvo za otroke, ki so letos potekale od 17. do 21. julija pri lovski koči Ratenca v bližini Ambrusa. Tudi tokrat so odlično uspele.

V ponedeljek zjutraj smo nestrpno pričakovali, kdo vse se nam bo pridružil. Prišlo je 51 radoživih otrok, majhnih in malo večjih, večinoma iz Ambrusa in okolice, nekaj pa tudi od drugod. Krasna in mirna lokacija v osrčju Ratence je bila kot nalašč za tematiko letošnjih Delavnic – GOZDA, seveda –, v povezavi s katero so se skozi ves počitniški teden odvijale različne dejavnosti. Otroci so bili razdeljeni v pet skupin, ki so že prvo dopoldne dobile zanimiva imena – od najmlajših Medvedkov, Dihurčkov, Lenih gob, Gozdnega zraka pa do najstarejših Prašʾčev. Za vsako od skupin, katerih predstavitve so bile prav tako zabavne kot sama poimenovanja, sta skrbela po dva animatorja in skupaj z otroki obiskovala posamezne aktivnosti.


V petih dneh našega druženja se je zvrstilo prav toliko delavnic – ustvarjalna, glasbena, kuharska, lutkovno-dramska in fotografska –, na katerih so se otroci naučili veliko novega. Starejši so si izdelali čisto svoje lovilce sanj, ki v mreže lovijo grde sanje in skoznje prepustijo le tiste lepe, mlajši pa so iz storžev ustvarjali prikupne gozdne živali. Na glasbeni delavnici so se pogovarjali o posluhu in vplivu glasbe na človeka, o izjemnem skladatelju Beethovnu, manjkale pa niso niti karaoke. Svoje kuharske in pekovske talente so otroci urili ob pripravi odličnih sladoledov, osvežilnih poletnih tortic in okrepčilnih burekov. Tako kot že več let do sedaj nas je tudi letos obiskala samostojna umetnica in lutkarica Maja Peterlin, ki je otroke vpeljala v origami – svet tehnike zgibanja papirja, preko katere so se naučili sestaviti in pripovedovati svoje zgodbe. Z obiskom nas je prav tako navdušila ljubiteljska fotografinja Bojana Korošec Andlovec, ki je otrokom predstavila delo v temnici in jim pomagala izdelati camere obcsure, s pomočjo katerih so čez teden posneli svoje lastne fotografije in jih tudi razvili.

Sreda je bila ravno pravšnja za izlet v neznano – pohod skozi gozd proti Kalu, kjer nas je na svoji domačiji toplo sprejela Marjeta Baša. Čeprav je bilo vroče, nas to ni odvrnilo od igranja nogometa, plesanja in slikanja na les. Naslednji dan nas je čakalo posebno presenečenje – lutkovna predstava Pojte, pojte drobne ptice, s katero sta nas očarala Iuna Ornik in Andrej Fon. Slednji je po predstavi otrokom pripravil tudi delavnico izdelovanja preprostih, a glasnih in zabavnih piščalk iz slamic. Prava dogodivščina je mnoge pogumne udeležence Delavnic čakala zvečer, ko smo zakurili ogenj, spekli hrenovke in penice, prepevali in se igrali družabne igre, nato pa prespali v lovski koči. Petek je potekal v znamenju ambruških gasilcev; najprej so nam predstavili opremo, ki jo uporabljajo za gašenje požarov, po kosilu pa z nami odšli k vodnemu toboganu, nas tam zabavali in nam pripravili odlično vodno osvežitev. Popoldne so se otrokom na pikniku pridružili tudi starši in si z veseljm ogledali razstavo izdelkov, ki so jih njihovi najmlajši ustvarili čez teden.

Neokrnjena narava, pestre delavnice, zanimivi gostje, izlet, nočno dogajanje, igrarije, novi prijatelji, smeh ... Vse to so bile letošnje Poletne delavnice. Za nas, animatorje, je najlepše videti množico nasmejanih otrok, ki vsak dan rada prihaja in uživa v druženju med seboj. Takrat vemo, da je to, kar počnemo, dobro. Želim si, da smo prav vsem otrokom uspeli obogatiti počitnice in ti lahko, tako kot 11-letni Nejc, rečejo: »Bilo je zelo zabavno! Pridem še drugo leto.«

Špela Zupančič, KD Ambrus