• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
15-letnica MePZ
Kako se ljubezen in prijateljstvo že 15 let prepletata s prepevanjem Mešanega pevskega zbora Ambrus

Pevke in pevci Mešanega pevskega zbora Ambrus v letošnjem letu praznujejo 15. obletnico delovanja. Svoj jubilej so ovekovečili v soboto, 13. maja, ko so v dvorani domačega kulturnega doma pripravili prisrčen koncert s pomenljivim naslovom Ljubezen, pesem, prijateljstvo.

MePZ Ambrus, ki je bil ustanovljen leta 2002, je sprva vodil Ciril Hočevar, zadnja leta pa uspešno deluje pod vodstvom Monike Hočevar. 28 pevk in pevcev s svojim prepevanjem lepša številne prireditve v Ambrusu in širše, v domači župniji pa redno bogati tudi bogoslužje. Pevce združujeta ljubezen do glasbe in medsebojno prijateljstvo, oboje pa je moč čutiti v pesmih, ki jih z veseljem podarjajo drugim. Tako je bilo tudi na njihovem koncertu, ko so se odeli v slavnostno črno s pridihom barve ljubezni in med poslušalce ponesli šopek pesmi, ki so zboru najbolj pri srcu. Predstavili so se z nežnimi, na trenutke otožnimi, a vendar izredno lepimi napevi o vseh naših ljubeznih, željah in spominih. Koncert, poln pesmi, ki s svojo milino pobožajo človekovo dušo, je poseben pečat dobil tudi s tem, ko so na odru nastopile tri majhne deklice – hčerke ambruških pevk. S tem zgovornim dejanjem je bilo jasno pokazano, da srčno odpeta pesem s svojo sporočilnostjo povezuje vse ljudi, od najmlajših do najstarejših in najbolj zrelih. Pevci seveda niso pozabili na udarnejše in živahnejše melodije, saj so tudi člani zbora takšni – veseli in polni življenja. Dokaz za to so bile vsekakor domiselne napovedi posameznih pesmi, še posebej pa prihod Ambrušanom že domače lokalne ženice, v vlogi katere nastopa ena od pevk mešanega zbora, Polona Hrovat, ki zna občinstvo vselej spraviti v dobro voljo. Vsestranska Polona, idejno srce celotnega koncerta, je pripravila tudi povezovalna besedila h koncertu, v vlogi voditeljice večera pa se je odlično znašla Teja Bavdek. Za tehnično brezhiben potek čudovitega dogodka sta poskrbela Blaž in Jan Hrovat.Poleg slavljencev so na koncertu nastopili tudi nekateri gostje in tako popestrili večer. Velikolaška vokalna skupina, ki jo vodi Martina Kovačič, se je na ambruškem odru predstavila prvič in z lepo odpetimi pesmimi navdušila publiko. Slednjo je prevzel tudi nastop deklet Glasbene skupine Amabile, ki ga vodi Monika Hočevar. Monika prav tako že več let dirigira Otroškemu pevskemu zboru Ambrus, ob katerem sta tokrat zaigrali Manca Hočevar na flavti in Nika Škoda na violini, Moški pevski zbor Ambrus, ki ga vodi Ciril Hočevar, pa se je predstavil z eno od Slakovih viž. Na odru so zasijale tudi pevke Ženskega pevskega zbora Ambrus in vsem ljudem ponesle popotnico ljubezni in sreče. Na klavirju jih je spremljal Žiga Jernejčič, ki je s svojim igranjem obogatil tudi nekaj pesmi ambruškega MePZ.

Koncerta se je udeležila predsednica sveta JSKD Območna izpostava Ivančna Gorica, gospa Anica Čuček, in nekaterim članom MePZ Ambrus za večletno udejstvovanje na glasbenem področju ljubiteljske kulture podelila Gallusove značke. Poleg tega je zboru in zbrovodkinji podelila tudi jubilejno priznanje JSKD. Zbrane je nagovorila tudi predsednica Kulturnega društva Ambrus, Maja Tratar, ki je poudarila, da so pevci pomembni soustvarjalci kulturnega življenja na Ambruškem. V imenu KD je pevcem izročila tudi bon za pevsko delavnico, na kateri bodo lahko svoje pevsko znanje še nadgradili.

»Za prijatelje si je treba čas vzet ...,« se je glasila ena od pesmi, s katero so člani MePZ Ambrus sklenili večer. Zares, pevke in pevci si vedno znajo vzeti čas drug za drugega, o čemer priča tudi njihovih jubiljenih 15 let – 15 let skupnih vaj in nastopov, predvsem pa povezujočega prijateljstva, ki se spleta ob srčno zapetih pesmih. Naj bo še dolgo tako.

Špela Zupančič, KD Ambrus