• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Marjeta Baša, ki je prejela Jurčičevo plaketo za posameznike
Marjeta Baša je ustanoviteljica in vodja Likovne sekcije KD Ambrus, ki deluje deset let. Od leta 2009 je članica izvšnega odbora društva. Ob ustanovitvi sekcije so se pod njenim mentorstvom pričele ustvarjalne delavnice z glino za otroke in odrasle, ki so trajale vsako leto od oktobra do maja. Svoje kreacije vsako leto predstavijo s samostojno razstavo v Ambrusu. S tečajniki se udeležuje različnih razstav in natečajev po Sloveniji.
Od leta 2009 njeni tečajniki sodelujejo na državnem bienalu otroške keramike "Terra Mistica" v Kopru in od 2010 na natečaju Otroškega EX-temore kemarike. V Kulturnem domu Ambrus je imela samostojno likovno razstavo »GLINA IN PRSTI«. Marjeta Baša je bila pobudnica in organizatorka sedaj že tradicionalnega, Božičnega in Velikonočnega bazarja v Ambrusu.

Da ji kultura in umetniško ustvarjanje pomeni veliko, dokazuje dejstvo, da sodeluje z različnimi organizacijami v Občini Ivančna Gorica in širše. Vrsto let je aktivna članica Društva keramikov in lončarjev Slovenije in Društva likovnikov Ljubljana. V tednu ljubiteljske kulture vsako leto pripravi projekt z naslovom Družinska ustvarjalnica – skupaj zmoremo več, ki je namenjena predvsem predšolskim otrokom iz cele Slovenije. Od leta 2014 organizira tudi Festival ljubiteljev gline in Ustvarjalne vikend delavnice. Veliko sodeluje z OŠ Stična, kjer pod njenim mentorstvom otroci na različne tematike ustvarjajo iz gline. Sodelovala je na različnih šolskih projektih, kot sta bila Etnološki raziskovalni tabor »Potujemo skozi čas« in projekt »Ob pustu so zrele neveste, ob postu pa preste«. Rada se tudi odzove povabilu drugih šol, kjer v obliki delavnice, otroke navdušuje za ustvarjanje z glino s svojim talentom in preprostostjo.

Ne moremo pa zanemariti njenega sodelovanja z JSKD-jem. Preko njihovih razpisov sodeluje na likovnih natečajih, tako samostojno, kot s svojimi tečajniki. Pod njenim mentorstvom so tečajniki prejeli različne nagrade in priznanja. Leta 2015 je bilo njeno delo izbrano za državno razstavo JSKD na temo »Kvadrat in krog – kocka in krogla«. Za to delo je prejela tudi zlato priznanje. Ker je bila s svojim delom izbrana za državno razstavo »Kocka in krogla«, so bila njena dela samostojno predstavljena na vabilih za vse prireditve JSKD RS OI Ivančna Gorica za leto 2016.Marjeta Baša je postala pojem umetniške ustvarjalnosti in s tem kulture, ne samo v domačem Ambrusu, ampak tudi širše. Imela je že vrsto samostojnih razstav, med drugimi v letu 2016 razstavo z naslovom Prepletanja, v Galeriji Mestne knjižnice Grosuplje. Njena dela lahko vidijo ljubitelji kulture tudi izven meja Slovenije. O njenih umetniških dosežkih in delih bi lahko spisali literarno delo, pa še tedaj bi se spraševali, če nismo morda česa izpustili. Svoja znanja in spretnosti je prenesla na veliko število svojih učencev, ljudi vseh generacij. S tem je umetniško ustvarjanje na najbolj pristen način približala širši publiki in naredila največ, kar lahko umetnik naredi za promocijo kulture.