• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Poletne delavnice v Ambrusu
Letos smo v okviru Kulturnega društva Ambrus organizirali že tretje brezplačne poletne delavnice in varstvo za otroke. Ponovno smo se »preselili« v lovsko kočo Ratenca, ki je tako od 25. do 29. julija 2016 postala naš drugi dom ter prostor radoživega otroškega smeha in brezskrbnih igrarij.

Delavnic se je udeležilo kar 53 otrok, starih od štiri do trinajst let, zanje je skozi celoten teden skrbelo 15 animatork z dvema odličnima kuharicama, lepe spomine pa je v svoj objektiv lovil naš fotograf. Otroci so bili razdeljeni v pet starostnih skupin, za katere so si nadeli svoje ime ter se tako prelevili v Zlate cekinčke, Minione, Črne bisere, Sladoledke in 40 °C. Prvi dan je bil namenjen spoznavanju ter ustvarjanju risbic, vodnih pištolic in stekleničk za vodo, pozabili pa nismo niti na izdelovanje zastav, ki so v nadaljnjih dneh spremljale vsako skupino na njenih poteh.


Otroci so skozi celoten teden obiskali šest delavnic. Pri kuharski delavnici so se preizkusili v izdelovanju slastnih sladic v kozarčih, pri ustvarjalni delavnici so delali sovice in ptičke iz volnenih cofov, dramska delavnica pa jim je postregla z ustvarjanjem  improviziranih zgodb s predmeti iz okolice. Zelo zanimiva je bila glasbena delavnica, kjer so otroci poleg glasbenega bontona in zgodbe o čudežnem dečku Wolfgangu Amadeusu Mozartu spoznali tudi tri glasbene zvrsti: pop, narodno-zabavno in klasično glasbo. Delavnico izdelovanja lutk je vodila samostojna umetnica Maja Peterlin, ki je otrokom pokazala, kaj vse lahko z malce domišljije ustvarimo iz odpadne papirnate in kartonaste embalaže in oblačil. Ljubiteljska ustvarjalka Beti Hočevar je navdušila s šiviljsko delavnico, kjer so otroci ustvarjali umetnine iz dišeče sivke.

V torek smo gostili gospoda Jerneja Muhiča iz Javnega komunalnega podjetja Grosuplje, ki nam je povedal, kako se ustrezno ločuje različne odpadke. Po predstavitvi smo se tudi sami preizkusili v ločevanju odpadkov, kar nam je šlo pohvalno dobro od rok. Naslednji dan smo se podali na pohod oz. na lov za skritim zakladom po krožni poti okoli Ratence. Četrtkovo dopoldne je obogatila igralka in lutkarica Iuna Ornik ter vse navdušila z lutkovno predstavo Šivilja in škarjice. V petek smo končno dočakali vodne igre, ki so potekale v bližini Ambrusa. Pridružili so se nam ambruški gasilci, ki so z vodo hladili razposajene otroke, ti pa so uživali v špricanju in spuščanju po vodnem toboganu, ki je bil prava senzacija. Popoldne so se nam na pikniku pridružili starši otrok, ki so si lako ogledali tudi razstavo.

Otroci so, po njihovih nasmejanih obrazih sodeč, na poletnih delavnicah zelo uživali. Veseli smo, da smo jim s številnimi in raznolikimi dejavnostmi uspeli ponuditi kvalitetno preživet prosti čas v družbi vrstnikov in prijateljev ter jim tako prijetno popestrili počitniške dni.

Špela Zupančič