• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Moški pevski zbor Ambrus prepeva že 25 let
Tista pomladna sobota, 14. maja 2016, je bila za vse Ambrušane, še posebej pa za člane Moškega pevskega zbora Ambrus, poseben dan. Praznovali so namreč 25. obletnico svojega delovanja, ki so jo ovekovečili s slavnostnim koncertom v domačem kulturnem domu.

MoPZ Ambrus je zbor z bogato tradicijo, raznolikim repertoarjem ter zanosa in radosti polnim nastopom. V letu, ko smo Slovenci dobili svojo državo, se je zbralo osem zagnanih domačinov, željnih skupnega prepevanja, in osnovalo Ambruški oktet, kasnejši MoPZ Ambrus. V zboru, ki ga že od samega začetka vodi Ciril Hočevar, danes prepeva trinajst fantov in mož, ki zaznamujejo skorajda vsak dogodek v naši krajevni skupnosti.


Podoba začetov samega delovanja zbora, ki so bili prepleteni s svobodnim bitjem srca naše domovine, je odsevala tudi v uverturi v koncert. Člani MoPZ so nam preko znanih pesmi Domača hiša in Oj, Triglav, moj dom, ponesli svojo ljubezen in navezanost do rodne domače zemlje in domovine. V nostalgičnem večeru so se nam ambruški slavčki predstavili z izbranimi pesmimi  ̶  s pomenljivim šopkom trinajstih glasbenih cvetk, ovitih v trinajst prelepih glasov. Prepevali so o življenju, ki je polno veselega vasovanja in fantovskih norčij, ljubezenske zasanjanosti pa tudi zavedanja o lastni minljivosti. Manjkale niso niti Žabe, s katerimi nas pevci vedno znova navdušujejo, ter zimzelene Slakove melodije.

V Ambrusu pa ne prepevajo le fantje. Večer so popestrile izvrstne pevke in glasbenice  ̶  Monika in Manca Hočevar ter Polona in Nika Škoda  ̶ , ki sestavljajo Vokalno skupino Amabile. Tokrat so nam zapele pesem Ave Maria. Predstavile so se tudi pevke OPZ Ambrus in nas popeljale po mnogih poteh, MePZ Ambrus pa nam je pokazal ključ do vrat spominov, ki jih hranimo v srcu. Oba zbora že več let uspešno vodi Monika Hočevar.

Koncert je spretno povezovala vsestranska Polona Hrovat, ki je s preprosto besedo, a hkrati izrednim bogastvom izraza, ter osebnim pečatom poslušalcem še bolj približala poslanstvo pevcev. Vse prisotne je do solz nasmejala z nastopom vaške ženice, ki je ambruški publiki že močno prirasla k srcu. Člane MoPZ ter ostale obiskovalce sta nagovorila podžupan Občine Ivančna Gorica, gospod Tomaž Smole, ter predstavnica JSKD območne izpostave Ivančna Gorica, gospa Simona Zorko; zboru in pevovodji Cirilu Hočevarju sta podelila tudi posebna priznanja.

Večer so, tako kot se spodobi, sklenili slavljenci. Pevci MoPZ Ambrus so ob spremljavi harmonike in kitare zapeli nekaj tradicionalnih Slakovih viž in jih ponesli med prijatelje, ob tem pa dobili še sladko darilo presenečenja  ̶  torto. Praznovanje in prepevanje se je tako nadaljevalo še dolgo v noč. Slavnosti koncert članov MoPZ Ambrus, ki nas razveseljujejo že četrt stoletja, je bil njihov 594. nastop. A kot je poudarila voditeljica večera: »Nastope se da prešteti. Množica ljudi, do katerih seže pesem naših pevcev, se z njimi veseli ali jih poboža, kadar so žalostni, pa je brezštevilna. In ravno to šteje.« Naj ambruški pevci še mnogo let ustvarjajo nepozabne trenutke.

Špela Zupančič