• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Škrat Kuzma dobi nagrado
Ravno eno leto je okoli, odkar so najmlajši nazadnje stali na velikem ambruškem odru; takrat z uspešno otroško igro Koga se strah boji. V nedeljo, 22. decembra, pa so zopet zavzeli oder s premiero otroške gledališke enodejanke Škrat Kuzma dobi nagrado.
Zgodba avtorice Svetlane Makarovič nam na preprost način prikaže, kako je nagajivost lahko prisrčna in nedolžna, lahko pa gre preko meja in koga tudi rani. Kot je bilo zapisano na vabilu, se škratje, ki so med seboj v nenehnem tekmovanju za najboljšo škratovščino, enkrat mesečno dobivajo in hvalijo s svojimi dosežki. Na koncu si celo podarijo nagrado, ki jo za novembrsko škratovščino dobi Gozdni škrat Kuzma. Vsem pa njihove vragolije niso po godu. Je Kuzma obdržal nagrado ali se je tudi z njim kdo poigral? Domače občinstvo je že izvedelo in bilo nad samo predstavo navdušeno. Mladi igralci pa skupaj z režiserkama upajo na še kakšno gostovanje, kjer bi svoje gledališke sposobnosti pokazali tudi izven domačega kraja.


Igro sta režirali Melita Mersel Hočevar, ki je sodelovala tudi pri lanski otroški predstavi in novinka v dramski skupini Simona Hrovat. Tudi večina otrok, ki je nastopila v igri, je na odrskih deskah že stala, le za peščico od njih je bil to premierni gledališki nastop. Prav vsi pa so se seveda odlično odrezali in kot pravi Melita »želja pri otrocih ostaja in kar je najlepše, k dramski skupini se želi priključiti vedno več otrok, kar je res prijetna spodbuda za nadaljnje delo in potrditev, da delaš dobro«. Kot pravita režiserki, jima je izbor primernega dramskega dela vzel precej časa. Pozorni sta morali biti predvsem na to, da bi bili otroci igro sposobni uspešno zaigrati ter da bi hkrati ustrezala ciljnemu občinstvu. »Igra je morala biti lahkotna, tehnično nezahtevna in ne predolga, vendar zabavna ter z neko sporočilno vrednostjo«, pripoveduje Melita in nadaljuje, da so bile priprave kar zahtevne, saj je bila igra skozi celotno dogajanje izredno energična, prepletena s plesom, poleg tega pa tudi scensko in kostumsko dovršena. Zato se Melita in Simona iskreno zahvaljujeta vsem, ki so s svojo srčnostjo in zagnanostjo pomagali tako s sceno, kot s kostumi, koreografijo, grafično podobo in še kaj bi se našlo. S končnim rezultatom sta obe zelo zadovoljni, tudi z odzivom publike, predvsem pa sta veseli, da otroci na odru uživajo, da si želijo novih nastopov in gostovanj. »Delo z otroki je res nekaj posebnega. Seveda je včasih tudi naporno in ugotoviš, da ti manjka izkušenj z določenih področij, vendar je vse to na koncu vedno poplačano«, zaključi Melita.
Za ambruško prihodnost na gledališkem odru se tako res ni za bati. Slab mesec za tem so dvorano kulturnega doma namreč napolnili tudi mladinci z mladinsko dramsko igro, odrasla dramska skupina pa še vedno gostuje po Sloveniji s svojo, zdaj že zares popularno igro, Laži zdravnika.