• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Ambruške čitalnice so se pričele s Cavazzo
Člani Literarne skupine Ambrus smo se na literarnem večeru, konec lanskega leta odločili, da bomo naredili nekaj novega na našem koncu.
Izpeljali smo bralno akcijo, ki je pritegnila tudi nekaj novih članov. Za branje smo izbrali knjigo slovenske pisateljice in publicistke Vesne Milek, z naslovom Cavazza. To je biografija legendarnega slovenskega igralca Borisa Cavazze, ki je to isto soboto prejel Viktorja za življenjsko delo. Knjiga je nekaj časa krožila med bralci, nato pa smo 16. marca priredili literarni večer, ki smo ga poimenovali Ambruške čitalnice. Ne pravijo zaman, da zgodba zaživi vsakič, ko jo nekdo prebere, saj je tisti večer med nami zaživela zgodba o Cavazzovem življenju, vsaj tisti deli, ki jih je delil z nami bralci v svoji biografiji. Zgodba je podana na tak način, da bralcu ne dovoli ostati ravnodušnemu.


Predstavili smo jo tudi za tiste, ki je niso prebrali, nato smo se o njej pogovarjali, si izmenjali vtise in občutke ob branju ter prebirali odlomke, ki so se nas najbolj dotaknili. Zgodba se nas je dotaknila, tako kot se nas lahko dotakne življenje, s smehom in solzami. Zanimivo je bilo za vse, tako tiste, ki so zgodbo prebrali in tiste, ki je niso. Po kratki uri in pol smo družno ugotovili, da komaj čakamo naslednje čtivo, da bomo kmalu lahko priredili naslednji literani večer in še koga navdušili za branje in sodelovanje na Ambruških čitalnicah. Ker pa beseda rodi besedo in ker imamo najbolj plodne zamisli ravno na druženjih po takih dogodkih, smo v noči po literarnem večeru sklenili, da bomo poskusili izpeljati še nekaj.
Poskušali bomo preprečiti propadanje in uničenje tistih knjig iz naših domov, ki so nam včasih žal tudi v napoto. Oton Zupančič je dejal: \\\"Knjiga je najzgovornejša priča, da se narod zaveda sebe, da živi, da hoče živeti.\\\" in ker se strinjamo bomo z zbranimi knjigami uredili knjižni kotiček, kjer bodo knjige na voljo vsem, ki bi jih zanimale. Zbiranje se je začelo na Belo nedeljo in začetek je obetaven.
Polona Hrovat