• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Praznovanje ob 20-letnici delovanja Moškega pevskega zbora Ambrus
V soboto, 7. maja 2011 se je v dvorani kulturnega doma v Ambrusu zopet prepevalo; 20-letnico delovanja je namreč s slavnostnim koncertom obeležil Moški pevski zbor Ambrus.

Koncert se je pričel s smehom, in sicer s skečem Zadnja vaja pred koncertom. Nato pa so na vrsto prišli slavljenci s svojim razpoznavnim repertoarjem. Njihova izvedba pesmi Slovenec sem, Oj Triglav, moj dom in Na vrtu, so ambruškemu občinstvu že dobro poznane, pa vendar še vedno marsikomu sežejo v srce. Slovenske ljudske in umetne pesmi so tudi tiste, ki že vrsto let predstavljajo večino repertoarja zbora. Ambruški pevci tako svoje znanje, sposobnosti in ljubezen do petja že 20 let kažejo na najrazličnejših proslavah, koncertih, pevskih revijah ter drugih priložnostih.Začetki Moškega pevskega zbora segajo v maj leta 1991, ko se je osem domačinov odločilo, da bodo svojo ljubezen do glasbe in petja ponesli dalje. Tako so osnovali skupino pod vodstvom g. Cirila Hočevarja, ki zbor vodi še danes. Do konca leta 1993 so zbor imenovali Ambruški oktet. Njihov prvi nastop izven domačega kraja je bil v Taborski jami pri Grosupljem na občinski reviji manjših pevskih skupin. Z vključitvijo novih pevcev se je Ambruški oktet leta 1994 preimenoval v Moško vokalno skupino Ambrus, nekaj let kasneje pa v današnji Moški pevski zbor Ambrus. Od leta 1994 zbor sodeluje na Taboru slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični, leta 1997 so pripravili svoj prvi koncert, od novembra 1999 pa tudi letni koncert, ki je postal tradicionalen.

Zbor je za svoje uspešno delo leta 2000 prejel občinsko priznanje občine Ivančna Gorica. Svoje petje so predstavili tudi zunaj meja Slovenije, saj so dvakrat gostovali v pobrateni občini Hirschaid, kjer so bili zelo toplo sprejeti. Z različnimi skupinami pa so sodelovali tudi po Sloveniji. V spomin se jim je najbolj vtisnil nastop na reviji pevskih zborov skupaj s Šentjurskim oktetom, s katerim so tudi pozneje veliko sodelovali. Ob 15-letnici delovanja so spomladi 2006 pripravili slavnostni koncert, ki so ga ponovili na Veliki planini. Ta je zadnja leta postala tudi njihova tradicionalna postojanka v poletnih mesecih, glede na dober odziv, pa bo verjetno ostala tudi v prihodnje.

Kot pravijo pevci sami, se je v dvajsetih letih »zgodilo« veliko pevskih vaj, zamenjalo se je tudi precej pevcev. In prav vsak je na svoj način pripomogel, da je zbor rastel, živel in ustvarjal. Do sedaj so imeli blizu 450 nastopov.

Na jubilejnem koncertu ob 20-letnici delovanja, je pevce in zbrane pozdravil župan občine Ivančna Gorica g. Dušan Strnad. Vodja Javnega sektorja za kulturne dejavnosti območna izpostava Ivančna Gorica ga. Barbara Rigler in predstavnica sveta omenjenega sklada ga. Nuša Volkar, sta za 15-letno udejstvovanje v ljubiteljski glasbeni dejavnosti podelili srebrno jubilejno Gallusovo značko sedmim članom zbora. Za več kot 25-letno udejstvovanje v ljubiteljski glasbeni dejavnosti sta podelili tudi tri zlate Gallusove značke, in sicer Cirilu Hočevarju, Stanislavu Zupančiču ter Tonetu Žnidaršiču. Predstavnici Zveze kulturnih društev Ivančna Gorica ga. Tatjana Lampret in ga. Marta Omejec pa sta Moškemu pevskemu zboru Ambrus podelili priznanje ob visokem jubileju.

Slavnostni koncert so poleg širokega nabora pesmi moškega zbora, popestrili tudi pevci Mešanega pevskega zbora Ambrus ter najmlajši Otroški pevski zbor Ambrus. Hrane, pijače, predvsem pa prijetnega vzdušja ni manjkalo niti po koncertu, ko se je začela prava rojstnodnevna zabava. Za darilo presenečenja, in sicer trebušne plesalke in torto, pa so poskrbela dekleta Mešanega pevskega zbora Ambrus.